Type opleiding

Basisopleiding beschermingsbewind

Vakgebied

beschermingsbewind

Lesgeld

3.900,00 3.820,00

Docenten

Hester le Grand
Marco Bronswijk
Pascal Heine
Wanda Dijkhorst
Logo NBBI

NBBI-lid? 10% Korting!

Praktikos werkt samen met NBBI-opleidingen, dat betekent dat NBBI-leden 10% korting krijgen op deze training. Ben je NBBI-lid en heb je je ingeschreven? Stuur ons even een mailtje, dan verwerken wij de korting.

Basisopleiding Beschermingsbewind (Ondernemers) – najaar 2022

De vraag naar goed opgeleide professionele beschermingsbewindvoerders is nog steeds groeiende. Als iemand niet meer in staat is om zijn/haar vermogen te beheren, kan hij of zij onder bewind gesteld worden. De bewindvoerder neemt deze taak en bevoegdheid dan over.
Wil jij als zelfstandige beschermingsbewindvoerder aan de slag? Dan is onze basisopleiding een must! De basisopleiding bestaat uit de modules Beschermingsbewind in de praktijk, Klantencontact, Problematische schulden  en Ondernemersvaardigheden (8 lesdagen in totaal). De modules kunnen ook los van elkaar worden gevolgd.

We bieden je in deze opleiding de kennis en vaardigheden aan die je nodig hebt voor het uitvoeren van beschermingsbewind. Zo leggen we samen in 6 interactieve lesdagen de basis voor een complex beroep waarin niemand ooit uitgeleerd zal raken. Want niets is zo veranderlijk als de maatschappij, de wetgeving en de politiek. Praktikos volgt alle ontwikkelingen op de voet en werkt met docenten die naast hun specialistische werk ook lesgeven: les vanuit de praktijk en altijd up-to-date!

Als je voldoet aan de kwaliteitseisen die het landelijk kwaliteitsbureau Curatele, Bewind en Mentorschap (CBM) stelt aan nieuwe bewindvoerders, kijk hier voor meer info,  en je haalt een voldoende op het online examen na afloop van de laatste module, dan is het certificaat dat je ontvangt  de laatste stap om je benoeming als professionele bewindvoerder compleet te maken!

Praktikos is praktisch en milieubewust: we werken met digitaal lesmateriaal en certificaten, op die manier blijft ons lesmateriaal up-to-date en besparen we papier. Je ontvangt voor de start van de lesdagen een mail met instructie voor het printen van een aantal pagina’s (o.a. sheets) die nodig zijn tijdens de les. Is de factuur voor de basisopleiding beschermingsbewind betaald heb je de modules afgerond, en het examen met een voldoende afgerond, dan ontvang je van ons het digitale certificaat.

 

Onderstaande modules maken onderdeel uit van deze opleiding

module Beschermingsbewind in de praktijk

Deze 2-daagse basismodule is een absolute must als je er aan denkt om met bewindvoering aan de slag te gaan. De module is gericht op de dagelijkse praktijk van de bewindvoerder en ook interessant voor beroepsgroepen die veel te maken krijgen met bewindvoerders of cliënten begeleiden die ook een bewindvoerder hebben. Veel aandacht is er ook voor bewustwording van de positie van de bewindvoerder ten opzichte van anderen (rechthebbende, familieleden, rechtbanken, hulpverleners enz.). Tussen de eerste en de tweede dag zitten 1 à 2 weken. In de module worden veel relevante praktijkvoorbeelden uitgewerkt.

Marco Bronswijk
Amersfoort - Regardz De Eenhoorn
22 september 2022
9.30 tot 16.30 uur

module Klantencontact

De essentie van deze 2-daagse module is het opbouwen en onderhouden van contact met cliënten. Cliënten zijn doorgaans heel blij als er een bewindvoerder is benoemd; Het gebeurt met regelmaat dat de blijdschap na verloop van tijd verdwijnt als de cliënt niet krijgt wat hij zou willen hebben, zich niet meer aan afspraken houdt en geen verantwoordelijkheid wil / kan nemen.

Tijdens 2 dagdelen wordt er een acteur ingeschakeld die wordt ingepraat op basis van de beschikbare casuïstiek. Hoewel veel deelnemers vooraf aangeven moeite te hebben met het oefenen met acteurs, wordt dit onderdeel achteraf vaak als meest leerzaam ervaren. Er zitten 1 à 2 weken tussen de beide dagen.

Amersfoort - Regardz De Eenhoorn
23 september 2022

module Problematische schulden

Steeds meer cliënten hebben (problematische) schulden. Welke regelingen zijn er, wat is de rol van de bewindvoerder als het gaat om schuldhulpverlening en toeleiding naar bijvoorbeeld de gemeente? Wat betekent dit voor de werkzaamheden van de beschermingsbewindvoerder? Waar ligt welke verantwoordelijkheid? Wanneer zijn schulden problematisch? Wat doe je als ze dat niet zijn? En welke stappen neem je als ze dat wel zijn? Wanneer deze oplossingen niet nodig óf mogelijk zijn, wat kan óf moet je zelf doen aan de schulden en hoe doe je dat dan?

De 2-daagse module Problematische schulden is onderdeel van de basisopleiding beschermingsbewind en geeft inzicht in de werkwijze van schuldhulpverleningsinstellingen die zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet.

Naast de uitvoering van de schuldhulpverlening zelf, wordt er ook aandacht besteed aan aspecten die verband houden met de uitvoering, zoals soorten inkomsten en inkomensondersteunende voorzieningen. Hoewel dit niet direct het werkterrein is van een beschermingsbewindvoerder is kennis betreffende schulden een vereiste. Tussen de beide dagen zit een tijdsbestek van 1 à 2 weken.

Behandeld worden o.a.:

  • de rol beschermingsbewindvoerder bij schulden
  • niet problematische schulden
  • MSNP (minnelijke schuldenregeling natuurlijke personen)
  • WSNP (wettelijke schuldenregeling natuurlijke personen)
Amersfoort - Regardz De Eenhoorn
12 oktober 2022
9.30 tot 16.30 uur

module Ondernemersvaardigheden Beschermingsbewind

Het landelijk Kwaliteitsbureau CBM heeft inmiddels expliciet benoemd dat opleidingsinstituten trainingen dienen aan te bieden aangaande de ontwikkeling van ondernemersvaardigheden bij bewindvoerders.

Praktikos heeft, als één van de eersten, aan dit verzoek voldaan en biedt een uitgebreide basistraining en dit jaar nog een vervolgtraining (in het kader van de permanente educatie) aan voor bestaande en nieuwe bewindvoerders. Omdat het een nieuwe training en invalshoek betreft, kun je je na deze training echt onderscheiden van anderen.

Daarnaast is de training een bron van inspiratie bij het maken van een ondernemingsplan!

Digitaal (via Zoom)
5 november 2022
9.30 tot 16.30 uur

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Basisopleiding Beschermingsbewind (Ondernemers) – najaar 2022” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Opleidingen overzicht